Mese festive de Craciun
+3
HERMYNNA
gina
Aisha
7 participanți
Pagina 1 din 1
Mese festive de Craciun
Stiu, stiu... nu-mi sariti in cap! A trecut Craciunul... dar niciodata nu e prea tarziu!
gina- Zina zorilor
- Mesaje : 362
Data nasterii : 07/10/1955
Data de inscriere : 02/06/2010
Localizare : bucuresti
Re: Mese festive de Craciun
o sa punem retete speciale pentru Craciunul care o sa vina!
Si poze cu decorul de Craciun, al casei, ....bradul si mai vedem noi!
Si poze cu decorul de Craciun, al casei, ....bradul si mai vedem noi!
HERMYNNA- Zina
- Mesaje : 18
Data nasterii : 08/04/1975
Data de inscriere : 25/02/2011
Localizare : TG JIU
Re: Mese festive de Craciun
Hehe, uite ca anul asta incerc sa fiu cu un pas inainte, cat de cat...
sursa: e-Retete
Coronita de Craciun
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Daca pe masa de Pasti a fost coronita cu telemea si spanac, ar fi potrivita si pe masa de Craciun o coronita. De data asta bijuteriile din coroana sunt fructele uscate fiind de sezon (dar puteti inlocui cu cubulete de rahat) si putina scortisoara, ca doar e Craciunul si trebuie sa miroasa frumos in casa ca sa anuntam colindatorii ca pot bate la usa noastra.
Aluatul este cel de cuiburi de viespi, , dar se poate folosi si un aluat clasic de cozonac, aluatul vostru preferat. Centru il puteti umple cu simboluri ale Craciunului sau chiar o simpla floare.
Aluat
150 ml lapte caldut
3 galbenusuri
25 ml ulei
1 lingura zahar
1/2 pliculet drojdie uscata
300 gr faina
1 varf cutit sare
Umplutura
50 gr unt la temperatura camerei
1 lingura zahar
150 gr fructe uscate (caise, stafide, macese etc.)
putina scortisoara
Sirop
50 ml lapte
2 linguri zahar
1 lingura fulgi de migdale
Preparare
Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine in ordinea din reteta si programati pe programul de framantat si dospit.
Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in lapte. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut minim 1 ora intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut.
Frecati untul cu zaharul pana e cremos.
Fructele uscate le taiati bucatele mici daca e cazul (ex. caisele). Puteti folosi orice mix de fructe uscate, dar cu cat sunt mai colorate cu atat vor arata mai bine.
Pe o hartie de copt data cu faina, intindeti aluatul in foaie dreptunghiulara subtire. Ungeti foaia cu un strat subtire de unt. Presarati fructele uscate. Presarati putina scortisoara peste ele.
Rulati pe lungime foaia. Crestati aluatul cam la distanta de 4-5 cm folosind un cutit foarte ascutit (eventiual un cutter), taieturile trebuie sa fie frumoase.
Rasturnati usor ruloul crestat cu taieturile spre voi si intoarcei capetele ca sa obtineti un cerc. Bagati un capat in celalalt ca sa inchideti bine cercul si apasati aluatul in acea zona sa se sigileze cat mai bine.
Introduceti o tava sub coronita obtinuta (pe sub hartia de copt). Daca aveti tava cu pereti detasabili (de 26 cm diametru) puneti marginea. Decupati hartia de copt in jurul tavii. Asezati un borcan in mijlocul coronitei (ca sa ramana gaura in centru cand creste aluatul), acoperiti tava cu o punga si lasati la loc caldut sa mai creasca cam 30 minute. Puneti apa in borcan pana la jumatate.
Dati la cuptor la 180C pentru 30-35 minute (lasati borcanul cu apa in mijloc), pana deasupra e rumena coronita.
Important! Daca aveti tava cu pereti detasabili puneti o folie de aluminiu sub ea, fiindca atata timp cat e in cuptor va curge putin unt din ea si nu vrem sa afumam bucataria.
In acest timp preparati siropul: incalziti laptele cu zahar pana acesta se topeste. Scoateti borcanul din mijloc si ungeti coronita deasupra cu acest sirop, presarati fulgii de migdale si apoi mai lasati 5 minute la cuptor.
* in loc de sirop puteti unge coronita cu miere incalzita si diluata cu un strop de apa.
sursa: e-Retete
Coronita de Craciun
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Daca pe masa de Pasti a fost coronita cu telemea si spanac, ar fi potrivita si pe masa de Craciun o coronita. De data asta bijuteriile din coroana sunt fructele uscate fiind de sezon (dar puteti inlocui cu cubulete de rahat) si putina scortisoara, ca doar e Craciunul si trebuie sa miroasa frumos in casa ca sa anuntam colindatorii ca pot bate la usa noastra.
Aluatul este cel de cuiburi de viespi, , dar se poate folosi si un aluat clasic de cozonac, aluatul vostru preferat. Centru il puteti umple cu simboluri ale Craciunului sau chiar o simpla floare.
Aluat
150 ml lapte caldut
3 galbenusuri
25 ml ulei
1 lingura zahar
1/2 pliculet drojdie uscata
300 gr faina
1 varf cutit sare
Umplutura
50 gr unt la temperatura camerei
1 lingura zahar
150 gr fructe uscate (caise, stafide, macese etc.)
putina scortisoara
Sirop
50 ml lapte
2 linguri zahar
1 lingura fulgi de migdale
Preparare
Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine in ordinea din reteta si programati pe programul de framantat si dospit.
Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in lapte. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut minim 1 ora intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut.
Frecati untul cu zaharul pana e cremos.
Fructele uscate le taiati bucatele mici daca e cazul (ex. caisele). Puteti folosi orice mix de fructe uscate, dar cu cat sunt mai colorate cu atat vor arata mai bine.
Pe o hartie de copt data cu faina, intindeti aluatul in foaie dreptunghiulara subtire. Ungeti foaia cu un strat subtire de unt. Presarati fructele uscate. Presarati putina scortisoara peste ele.
Rulati pe lungime foaia. Crestati aluatul cam la distanta de 4-5 cm folosind un cutit foarte ascutit (eventiual un cutter), taieturile trebuie sa fie frumoase.
Rasturnati usor ruloul crestat cu taieturile spre voi si intoarcei capetele ca sa obtineti un cerc. Bagati un capat in celalalt ca sa inchideti bine cercul si apasati aluatul in acea zona sa se sigileze cat mai bine.
Introduceti o tava sub coronita obtinuta (pe sub hartia de copt). Daca aveti tava cu pereti detasabili (de 26 cm diametru) puneti marginea. Decupati hartia de copt in jurul tavii. Asezati un borcan in mijlocul coronitei (ca sa ramana gaura in centru cand creste aluatul), acoperiti tava cu o punga si lasati la loc caldut sa mai creasca cam 30 minute. Puneti apa in borcan pana la jumatate.
Dati la cuptor la 180C pentru 30-35 minute (lasati borcanul cu apa in mijloc), pana deasupra e rumena coronita.
Important! Daca aveti tava cu pereti detasabili puneti o folie de aluminiu sub ea, fiindca atata timp cat e in cuptor va curge putin unt din ea si nu vrem sa afumam bucataria.
In acest timp preparati siropul: incalziti laptele cu zahar pana acesta se topeste. Scoateti borcanul din mijloc si ungeti coronita deasupra cu acest sirop, presarati fulgii de migdale si apoi mai lasati 5 minute la cuptor.
* in loc de sirop puteti unge coronita cu miere incalzita si diluata cu un strop de apa.
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
Re: Mese festive de Craciun
Geto esti geniala dar umpluta cu mere tocate mai mare amestecate cu nuci tocate cu cutitul si stafide ,zahar ,vanilie ,scortisoara.miiim ce bun va fi,mersi de pont
daniela- Zina soarelui
- Mesaje : 796
Data nasterii : 06/04/1957
Data de inscriere : 15/12/2010
Localizare : Bucuresti
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
Re: Mese festive de Craciun
Buna ziua !Astazi am incercat reteta de coronita de craciun,am umpluto cu stafide,curmale si scortisoara ,siropul a fost din miere si fulgi de migdale.A iesit super ,deja s-a cam terminat.Multumesc pentru reteta!O zi buna tuturor si spor la munca.
petrila valentina- Zina
- Mesaje : 285
Data nasterii : 05/07/1965
Data de inscriere : 15/08/2011
Localizare : iasi
Re: Mese festive de Craciun
Bravo Valentina ! Ma bucur ca postarea ti-a fost de folos ! Data viitoare poate ne arati si ceva pozici.
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
Re: Mese festive de Craciun
Au inceput pregatirile de Craciun,cu ce puteam sa incep dact cu dulciurile, care mi-au iesit delicioase, va invit la colindat.
<script src='http://img214.imageshack.us/shareable/?i=pc231141.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]</noscript>
<script src='http://img545.imageshack.us/shareable/?i=pc241142.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]</noscript>
<script src='http://img214.imageshack.us/shareable/?i=pc231141.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]</noscript>
<script src='http://img545.imageshack.us/shareable/?i=pc241142.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]</noscript>
Ultima editare efectuata de catre silvia in Sam 24 Dec 2011, 22:49, editata de 1 ori
silvia- Zina
- Mesaje : 43
Data nasterii : 25/02/1957
Data de inscriere : 31/12/2010
Localizare : Botosani
daniela- Zina soarelui
- Mesaje : 796
Data nasterii : 06/04/1957
Data de inscriere : 15/12/2010
Localizare : Bucuresti
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
geta.c- Admin
- Mesaje : 2444
Data nasterii : 25/03/1954
Data de inscriere : 04/12/2010
Localizare : Galati
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum